Metabolismus rostlin
Vodní režim rostlin, charakteristika příjmu, vedení a výdeje vody v rostlinném těle, minerální výživa rostlin, autotrofie a heterotrofie, fotosyntéza, dýchání rostlin, faktory ovlivňující fotosyntézu a dýchání.
Voda a její význam pro rostliny: nenahraditelná složka( 70- 80% v pletivech čerstvých rostlin)
dužnaté části- vody více( listy…)- na podzim se jí zbavují( popraskalo by tělo)
dřevnaté, sušší části- méně vody( semena, mák, hrách- 4% vody)
– obsah závisí na- stáří rostliny( mladá- hodně vody, stará- méně); na rostlinných orgánech
funkce: rozpouštědlo, transport,účast při metabolických reakcích,dýchání, termoregulace( vypařování při horku)
mechorosty- při rozmnožování
Vodní režim: příjem, vedení, výdej vody
Příjem- 2 způsoby: celým povrchem těla- submerzní- rostliny ponořené( žijící) ve vodě(řasy)
předpoklad- nemají kutikulu nebo výrazně ztloustlou buň. stěnu
u rostlin suchozemských- kořenový systém- kořenové vlásky( vlášení):
1.způsob- pasivní( 95% vody + živiny)- apoplastická cesta- voda se dostává do rostl. těla difúzí po koncentračním spádu; koncentr. spád- způsoben transpirací( vypařování vody)® podtlak v rostlině®
® pasivní nasávání vody- děj bez potřeby energie
2. způsob- aktivní- simplastická cesta- osmóza- vyrovnávání koncentrací skrze polopropustnou membránu
– dochází k ní v době, kdy rostlina ještě nemá listy, asi 5% vody, potřeba energie
buňky kořenového systému- schopnost vodu přijímat, ale také vytlačovat® kořenový vztlak
mimokořenový příjem vody- v nadzemních částích- listy, tropické liány(monastera- vzdušné kořeny)
Faktory ovlivňující příjem vody: teplota( optimální 20- 25° C; -snížení- zpomalení příjmu)
půdní vlhkost- optimální 60- 70% vyplněno vodou, zbytek kyslík)
koncentrace půdního roztoku, intenzita transpirace, velikost půdních částic
Vedení vody
– u vývojově nižších- nemají cévní svazky- příčné vedení
– u vývojově vyšších- vodivá pletiva- dřevní část- xylém- transpirační proud
– lýková část- floém- asimilační proud ¯
ovlivnění: transpir. proud- kořenový vztlak, koheze( soudržnost molekul vody, tažení), adheze( přilnavost vody
ke stěnám cév), kapilarita- vzlínavost, transpirace
rychlost transpir. proudu- různá(např. u listnatých-1- 44 m/hod ; u jehličnanů-1,2 m/ hod)
Výdej vody
– především listy- plynný( transpirace), kapky( gutace)
– transpirace- kutikulární( kutikulou); stomatární( průduchy)
intenzita transpirace-jednotka plochy za jednotku času,množství vypařené vody
(1ha bukového lesa 25-30 tis.kg/den; 1 m2 zelí 350 kg/ měsíc)
Faktory ovlivňující transpiraci: vnitřní- anatomická stavba listu ´ vnější- teplota, sucho, proudění vzduchu, dostatečné množství vody v půdě( na tvorbu nové hmoty spotřebuje asi 0, 5% vody)
-gutace-brzy zrána teplota klesne,vlhko-rostlina nemůže vydávat vodu v plynné formě® gutuje(např. kontryhel)
– vydává ji hydratodami(průduchy, které ztratily schopnost zavírat se)
rosa´ gutace- vydává i minerální látky
Minerální výživa rostlin
– v těle rostliny- ¾ ze všech prvků
analýza- rostlina- vytrhneme i s kořeny- sušíme( zbavujeme vody)- sušina( obsahuje org. a anorg. látky)
spálení- AL- popeliny, OL- cukry, tuky, bílkoviny, NK, byrviva, vitamíny, enzymy, org. kyseliny, soli org. kys., alkaloidy, silice, třísloviny, glykosidy