Chov králíku 1.
Chov králíku 1.
Význam:
– produkce masa ( bílé , dietní, málo tuku, málo cholesterolu )
– kůže ( kožešnictví, kloboučnictví )
– vlna,
– laboratorní zvíře
– hnůj
– zájmové chovatelství
Výhody :
– krátký generační interval a vysoká plodnost
– malé nároky na prostor a krmení, vysoká intenzita růstu
Nevýhoda:
– náročnost na práci
– menší možnost použití mechanizace
Dělení podle velikosti:
a) velký – hmotnost 5-9 kg,dlouhý tělesný rámec, dlouhé uši, nejsou vhodné k produkci masa,
využití pouze v zájmovém chovatelství, mají vysokou spotřebu krmiva
– Belgický obr, Moravský modrý, Francouzský beran, Velký beran
b) střední – 3-5,5 kg, plemena vhodná pro hybridizaci při výrobě masa ( masná pl.)
– Činčila velká – v mat. pozici a k laboratorním účelům
– Český albín – vysoká jatečná výtěžnost, jemná kůže
– Novozelandský bílý – nejdůležitější pro tvorbu hybridů
– masná pl. mají výborná osvalení pánevních končetin, méně podstatné je zbarvení, mají výbornou reprodukční hmotnost
– ostatní střed.pl. – Vídeňský modrý, anglický beran
c) malá – hmotnost 2 – 3,3 kg
– jemná kostra, ale zavalité tělo, jsou oblíbená v drobnochovu
– Činčila malá, Zaječí, Kuní modrý, Rys
d) zakrslá – hmotnost 0,7-2 kg
– mají velkou hlavu, kromě beranů krátké ucho
– Hermelín černooký, Zakrslá činčila, Zakrslý beran
– chovají se v mnoha barevných rázech albíni – černí, modří atd.