LOSOS, MOŘSKÝ OKOUN a MOŘSKÝ CEJN, ÚHOŘ
LOSOS
Losos je ryba, která nezápasí s žádnými chorobami – není známá žádná masová mortalita a spolu s lepšícím se technickým vybavením tak dochází k rychlému nárůstu produktivity práce (chovu), která za posledních 10 let stoupla 3x násobně.
– vznikají sdružení kooperačních svazů (Norsko)
– neustále se zlepšuje technické vybavení lososích farem
– cena lososa je i pro nás dnes akceptovatelná
– je to ryba pro větší spotřebitelské zázemí
– Norové používají jako obchodní hit certifikační registrační značky, které se vstřelují při expedici každé rybě do skřelí, což identifikuje, kde byla ryba vypěstována = znamená záruku kvality
MOŘSKÝ OKOUN a MOŘSKÝ CEJN
– oblast Středozemního moře
– nabývají na významu – začínají se stále více obchodovat i když jsou náročné na odchov, zejména co se týká rozmnožování
– cenová nabídka je poměrně vysoká
– největší producenti: Řecko, Itálie, Chorvatsko
– celková produkce je okolo 155 tis. tun těchto dvou druhů ryb
ÚHOŘ
– od začátku 90. let se začíná zavádět do akvakulturního chovu, ale během doby se poznalo, že není až tak jednoduché jej chovat ve velkém množství
– proto se producenti zaměřují spíše na chov čínského úhoře, produkce dosahuje 98 tis. tun ročně a hlavní roli hraje Dánsko