Bakterie
Bakterie
Jsou to jednobuněčné prokaryotní organismy o velikosti asi 0,3-2μm. Jsou významnými dekompozitory a bakterie střevní mikroflóry pomáhají vstřebávat živiny a vitaminy z potravy a u býložravců rozkládají buničinu.
Některé druhy se využívají v potravinářství při kvasných technologiích ( sýr, pivo, kysané zelí) a také např. kyseliny octové, antibiotik. Využívají se také v genovém inženýrství, jako bakteriální filtry do čističek odpadních vod.
Dalším druhem bakterií jsou patogenní bakterie vylučující toxiny-
1) střevní onemocnění – cholera ( Vibrio cholerae), tyfus, salmonelózu..
2) onemocnění dýchací soustavy- angina, spála, zánět plic, tuberkulózu
3) pohlavní nemoci- kapavku ( Neisseria gonorrhoeae) , syfilis (Treponema pallidum)
4) hnisání ran-stafylokoky
5) borelióza, tetanus, mor…
Stavba:
• na povrchu bývá jeden či více bičíků nebo fimbrie, ovlivňující pohyb
Dělení:
– podle barvitelnosti buněčných stěn na :
a) grampozitivní bakterie, jejichž stěna je tvořena silnou vrstvou peptidoglykanu (mureinu), je barvitelná a neodbarvuje se organickými rozpouštědly. Po obarvení je buněčná stěna fialová.
b) gramnegativní bakterie, nad tenkou vrstvou peptidoglykanu mají vnější membránu tvořenou proteiny, liposacharidy a lipoproteiny, barvivo se z buněčné stěny vymývá. Po obarvení je jejich stěna červená.
Existují také různé tvary bakterií:
-kulovité
-zakřivené ( vibria, spirily, spirochety)
-tyčinkovité ( bacily)