25. Hospodaření s teplem
T > 41°C – smrt savců, T < 25°C i reverzibilní poruchy srdeční činnosti (nepravidelnost převodu vzruchů mezi předsíněmi a komorami. Stálost tělesné teploty – regulační systémy (vznik x výdej tepla podle prostředí, izolační vrstvy, …). Krom dalších průvodních příznaků je samozřejmě výrazně ovlivněn metabolismu. Nejprve se zvyšuje (při prochlazení i přehřátí) až 6x. U člověka při poklesu pod 30°C již není prakticky možný fyziologický návrat, člověk musí být prohřát, nemocnice... Stejně tak při přehřátí je nárůst metabolismu 3 - 4x.
Zisk tepla – oxidace základních látek (cukry, tuky , bílkoviny – spalování). Teplo je v podstatě odpadní produkt
primární vedlejší produkt 55% cukrů – 2,88Kj/mol (0,69 Kcal/mol)
štěpení ATP – zbytek (45%) energie živin → chemická energie fosfátových vazeb – využitelná pro všechny biologické děje
teplo z prostředí – fyzikální cesty
Ztráty tepla:
Povrchem těla prouděním (konvekce) sáláním (radiace) – velikost ztrát stoupá a snižuje se teplotou okolí. Význam vypařování – stoupá se zvyšující se teplotou okolí. Ztráty tepla vedením (kondukce) jsou málo významné ve vzdušném prostředí. Organismy mají izolační vrstvy, které brání ztrátám tepla (peří, srst, tuk u kytovců)