Ekologie ryb
– Vodní prostředí – málo variabilní. Hustota – vody sladké, brakické a mořské. Pohyb vody – tvar těla (horní a dolní toky řek), rychlost plavání (do 10 ms-1- losos 5 ms-1, tuňák 6 ms-1, létavé ryby – až 18 s, 200 m). Ryby pelagické, bentické.
– Rozpustnost plynů – obsah solí x teplota ( moře – dost O2, sladké vody: 7 – 11 ml O2 na 1 l – pstruh, střevle, 0,5 ml – lín, karas).
– Migrace – pasivní (úhoř, sleď), aktivní. Anadromní x katadromní ryby.
– Hospodářský význam. Maso. Slanovodní x sladkovodní.
– Produkce až 6000 kg/ha, u nás do 1000 kg/ha. Různé způsoby lovu – exploatace. Ohrožování některých druhů.
– Introdukce ryb (maso, sportovní rybářství, omezení nežádoucích organismů – sinice, komáři, nežádoucí i.) s aklimatizací (úspěšné rozmnožování).
– Vývoj: Osteichthyes – silur (před 400 mil. let). Sladkovodní devon: dvě větve (paprskoploutví x nozdratí)
– Jura až křída do moře.
16.2.5 Obojživelníci (Amphibia)
– Obojživelníci jsou přechodná skupina mezi vodními a suchozemskými čelistnatci
– Většina druhů je schopna žít na souši a dýchat vzdušný kyslík, rozmnožováním jsou ale vázáni na vodu