Masožravci
– přijímají hlavně bílkoviny a tuky, cukrů je v mase minimum
– cukry přijímají z procesu glukogeneze (z bílkovin, tuků)
– všežravci – lidského typu: složení látek je více vyrovnané
– ve 100 g je: 15 % bílkovin, 30 % tuků, 55 % sacharidů
– při spálení dochází k oxidaci na konečné látky (voda, oxid uhličitý)
– využitelnost živin – vysoká u sacharidů (98 %), bílkoviny, tuky (70 %)
20.1 Rozpad bílkovin
– z aminoskupin => amoniak (v těle toxický, ryby) => kyselina močová (ptáci) => močovina
– 3 typy živočichů:
1. amonotelní (amoniak) – ryby, obojživelníci
2. urikotelní (kys. močová) – ptáci, plazi
– kyselina močová – pevná krystalická látka nerozpustná ve vodě
3. určitelní (močovina) – většina savců
– močovina – rozpustná ve vodě
– kyselina močová i močovina v sobě mají energii, ale využití této energie je nižší (17,2 kJ)
– cukr je lépe využitelný – nemá tak energeticky náročné odpadní látky (tzn. 17 kJ/1 g)