24.Chov králíku
Význam: produkce masa ( bílé , dietní, málo tuku, málo cholesterolu )- kůže ( kožešnictví, kloboučnictví )- vlna, – laboratorní zvíře- hnůj – zájmové chovatelství Výhody – krátký generační interval a vysoká plodnost- malé nároky na prostor a krmení, vysoká intenzita růstuNevýhoda – náročnost na práci- menší možnost použití mechanizace Dělení podle velikosti : a) velký – hmotnost 5-9 kg,dlouhý tělesný rámec, dlouhé uši, nejsou vhodné k produkci masa, využití pouze v zájmovém chovatelství, mají vysokou spotřebu krmiva- Belgický obr, Moravský modrý, Francouzský beran, Velký beran b) střední – 3-5,5 kg, plemena vhodná pro hybridizaci při výrobě masa ( masná pl.) – Činčila velká – v mat. pozici a k laboratorním účelům – Český albín – vysoká jatečná výtěžnost, jemná kůže – Novozelandský bílý – nejdůležitější pro tvorbu hybridů – masná pl. mají výborná osvalení pánevních končetin, méně podstatné je zbarvení, mají výbornou reprodukční hmotnost- ostatní střed.pl. – Vídeňský modrý, anglický beran