Ekonomika chovu ovcí
vzhledem k dovozu kvalitní levné vlny není chov ovcí zaměřen na produkci vlny, ale spíše na produkci jahněčího masa, mléka pro výrobu sýru a na spásání nepřístupných ploch (dotované) dnes 1 kg. potní vlny se vykupuje za 25 – 30 Kč. jehněčí maso 60 – 80 kč./kg. v živém (pohybuje se v období velikonoc je nejvyšší) cílem v dnešní době – je produkce masa z masných plemen a zvýšení plodnosti na 150 – 170 % důležité je využití ploch v horských a podhorských oblastech spásáním Pastevní období: v nížinách trvá 210 – 240 dní v podhorských trvá 180 – 200 dní v horských trvá 150 – 180 dní k rozšíření chovu ovcí by pomohla změna orientace obyvatelstva na jehněčí a skopové maso Košárování: slouží (košáry) k ustájení ovcí na pastvině přes noc nebo i během dne staví se z přenosných dřevěných lis 4 m dlouhých a 1,2 m vysokých nebo z el. Ohradníku na jednu ovci se počítá 0,8 – 1,2 m2 staví se na suchých místech, přemisťují se vždy jen tři strany – postupně vzniká souvislá hnojená ploch vhodné pro ovce se splývavou vlnou