PLODY MOŘE, SLÁVKY + ÚSTŘICE 1.
PLODY MOŘE, SLÁVKY + ÚSTŘICE 1.
PLODY MOŘE
termíny k tomuto pojmu se vztahující
– v zahraniční distribuční síti se požaduje, aby tyto veškeré produkty byly označeny:
a) názvem firmy, která je zpracovala (odlovila)
b) číslem licenčního povolení
c) lokalitou, kdy byly odloveny
– spotřeba těchto produktů má vzrůstající tendenci v posledních letech – přírůstky 10-15%
– souvisí to zejména s módností – vyspělejší svět je ochoten dávat za ně více peněz
SLÁVKY + ÚSTŘICE
– je třeba se u nich přesvědčit o čerstvosti = skořápky musí být pevně uzavřeny + musí mít svěží vůni moře bez výrazného zápachu (čichové vjemy)
– pokud byly exponovány déle na vzduchu, tak jejich skořápka je otevřená – musí se na ni poklepat, aby se sami uzavřeli
– uměle odchovávané mají pomalejší reakci zavírání při poklepání
– mušle, které se neuzavřou se nesmí dále zpracovávat a konzumovat
– nesmí být živé v kontaktu s ledovou tříští, protože sladká voda je zabíjí
– ústřice a slávky se skladují v ledničce při teplotě +2°C max. 5-8 dnů
– mají se pokrýt mokrým hadrem, aby se utvořilo vlhké prostředí (posolený)