Pstruh velký, Porcový pstruh
• Pstruh velký
1. Norsko (20 tis. tun), 2. Finsko (18 tis. tun), 3. Švédsko (7 tis. tun), Polsko (7 tis. tun)
* losos, který se zde začal pěstovat nebyl v minulosti příliš uznávaný, teprve po masivní reklamní kampani se stal v Norsku prvořadým produktem
* produkce Polska velmi rychle roste => z pstruha se stala významná vývozní komodita, na významu nabývá zejména ve formě uzeného pstruha
• Porcový pstruh
– používá se „pigmentace svaloviny“ = umělá barviva přírodního původu, která způsobují oranžovou barvu, která je zákazníky žádaná (přidávání karotenu do krmiva)
– asi 70% používaného krmiva je přizpůsobeno k pigmentaci masa
– Italský pstruh je levnější (prodejní cena 1,7 Ecu/kg – 1995) oproti například Německu (2,5 Ecu/kg) => je to z důvodu výhodnějších přírodních podmínek
• pstruh určený do volných vod činí na celkovém množství asi 15% (včetně násady)
• pstruh určený na různé druhy úprav (chlazení, mražení) se podílí 85% na celkové produkci
Systém PUT and TAKE = do určité oblasti (vody) se ryba vysadí a majitel pak prodává povolenky k lovu a tím umožňuje chytání pstruha sportovním rybářům, aniž by v této vodě byla ryba odchována
– toto je významnou ekonomickou činností v Evropě, protože soukromých majitelů vod je poměrně hodně
– náš současný návrh zákona o rybářství jde proti EU neboť podráží volné podnikatelské aktivity
– přesto se již tento systém v ČR postupně prosazuje – novela zákona to již umožnila
– další negativní stránkou našeho zákona je nesouhlas, aby majitelé z rybníků nemohli odlovovat ryby během roku – toto naráží na Evropské právo