SOUVISLOST ISCHEMICKÉ CHOROBY SRDEČNÍ S RYBAMI 2.
SOUVISLOST ISCHEMICKÉ CHOROBY SRDEČNÍ S RYBAMI 2.
TUKY
– energetický příjem člověka je v současnosti mimořádně enormní a zejména se to týká tuků z teplokrevných zvířat
• trigliceridy
• fosfolipidy
– lipidy jsou součástí buněčných mechanismů (soubornější název pro látky energetického charakteru)
– tuky se začaly zkoumat od počátku 80. let s rozvoje laboratorní techniky = plynové chromatografy = výsledek zkoumání v papírové podobě ve formě křivky vypadá takto
každý vrchol označuje různé chemické látky obsažené v tuk
– polonenasycené látky (mají dvojnou vazbu) = jednotlivé mastné kyseliny (20-25 druhů) jsou pro člověka nezbytné
– z grafu jsou patrné i kyseliny EPA a DHA jako jedny z vrcholů křivky
– dělali se různé epidemiologické výzkumy => některé skupiny obyvatel mají jiné reakce než ostatní a zejména se, že netrpí srdečními chorobami (Eskymáci, japonští rybáři)
– analyzovala se jejich potrava, konzumují velké množství ryb
– když toto bylo identifikováno, začaly se zkoumat mořské ryby a jejich obsah mastných kyselin (nasycených a nenasycených)
– zjistilo se, že EPA a DHA jsou pro člověka esenciální (nepostradatelné) – neumí si je vytvořit
1) člověk je potřebuje proti kardiovaskulárním chorobám
2) jsou součástí spermatu a v očnicovém moku