SOUVISLOST ISCHEMICKÉ CHOROBY SRDEČNÍ S RYBAMI 4.
SOUVISLOST ISCHEMICKÉ CHOROBY SRDEČNÍ S RYBAMI 4.
– snížení ischemické choroby srdeční o 50% by měla zajistit denní konzumace 30g rybí svaloviny
– v posledních deseti letech se zastoupení obou řad n-6: n-3 změnilo na nevýhodný poměr z 5: 1 na 10:1 !!!
– odborníci doporučují snížit příjem energie a upravit poměr na 3:1
– řešení:
• formou různých dietetických výrobků obohatit stravu
• úprava stravovacích zvyklostí
– jak na první, tak na druhý způsob jsou dnes již možnosti:
1- kapsle se želatinovým obalem z rybích olejů (Rakousko, Norsko)
2- úprava jídelníčku je větší problém – vliv rodiny, zvyky národa
Sladkovodní ryby
– obecně u nich platí, že obsah těchto kyselin (EPA a DHA) je nižší – jiná potravní struktura, jiná teplota vody
– kapr: pohybuje se obsahem nenasycených mastných kyselin na lepším průměru
– lékaři doporučují, že při dlouhodobější konzumaci stačí 0,3 g EPA denně a již se upravuje hladina n-3 ku n-6 (Eskymáci konzumují 6g a japonští rybáři 2,5g)
– napomáhá proti arteroskléróze
– kompromis konzumace stejného podílu mořských a sladkovodních ryb (asi 500g ryb týdně)
– špatná propagace vhodnosti rybího masa jak lékaři, producenty tak distributorů