Vitaminy
– zdroje: ovoce, zelenina, živočišné tkáně, rybí tuk, maso, vejce, mléko
-důležité při růstu, nemoci…
Hydrofilní vitaminy
Vitaminy skupiny B (v mase ,mléce,vnitřnostech,vejcích,obilovinách;nedostatek-onemocnění kůže a nervstva)
B1 – thiamin, aneurin ; denní potřeba: 1- 2 mg
– únava, záněty nervů, nechutenství ; obiloviny, tmavý chléb, kvasnice, pivo, játra, luštěniny
B2 – laktoflavin, riboflavin- důležitý pro správnou činnost kůže a sliznic ; kvasnice, mléko, maso
B3 – niacin vit PP- protipelagrický ; záněty kůže, průjmy, demence
B5 – kys. pantotenová
B6 – pyridoxin ; poruchy nervstva, činnost kůže
B12 – kobalamin ; anémie- chudokrevnost ; vnitřnosti, maso, mléko
Vitamin C- celaskon, kyselina L- askorbová ; denní potřeba 50- 70 mg
– pro tvorbu a udržení vaziva, pojiv, kostní tkáně, chrupavky
– nedostatek: snížená odolnost proti infekcím;naprostý nedostatek-skorbut-kurděje(vnitřní krvácení)
– zdroje: zelenina a ovoce( především čerstvé)
Vitamin H- biotin
– zdroje: zelenina, vejce, játra
– nedostatek: spavost
Kyselina listová( folová)- zdroje: listová zelenina, játra ; důležitá pro krvetvorbu
Lipofilní vitaminy
Vitamin A- retinol, axeroftol
– vzniká z provitaminu b- karotenu( v mrkvi, paprice, rajčatech, meruňkách, špenátu…)
– zdroje: rybí tuk, játra, mléko, barevná zelenina
– nedostatek: šeroslepost, vysychání rohovky, větší riziko zhoubného bujení, poruchy růstu
– hypervitaminóza: poškození ledvin
Vitamin D- kalciferol
– vzniká z ergosterolu( v houbách, kvasnicích), v kůži® UV záření® vit D
– antirachitický vitamin- při nedostatku- rachitis- křivice( křivení dlouhých kostí)
– zdroje: rybí tuk, vnitřnosti, kakao, máslo, vejce
Vitamin E- takoferol
– ochrana před znečištěným prostředím
– nedostatek: poškození buněk a jejich stárnutí
– zdroje: oleje( sójový), máslo, špenát, salát
Vitamin K- fytochinon
– antihemorhagický- protikrvácivý- důležitý pro srážení krve( tvorba protrombinu v játrech)
– nedostatek: poruchy srážení krve
– zdroje: zelené rostliny, mikroorganismy v těle
Minerální látky- nezbytné jako součást enzymů, kostry, buň. i mimobuň. tekutin…
– Na, K, Ca, Mg, Fe, P, Cl, I, F…
Voda- rozpouštědlo, termoregulace, transport látek…
– denní potřeba: 2- 3 litry v klidu( při pocení více)
Vláknina- zahrnuje různé polysacharidy( celulóza, hemicelulózy, pektiny, chitin z hub), bílkoviny( kolagen)
– nestravitelná ´ nutná pro peristaltiku střev
– váže na sebe něk. těžké kovy, cholesterol…
– denní potřeba: asi 30 g
– zdroje: zelenina, ovoce, luštěniny, celozrnné výrobky, houby, maso
Díky za článek