Látkový a energetický metabolismus rostlin
Aerobní dýchání
1) glykolýza – rozklad cukru, který probíhá v cytoplazmě, kdy se cukr rozdělí na dvě
trojúhlíkaté triózy a energie se uloží do ATP
2) aerobní dekarboxylace kys. pyrohroznové – za přítomnosti enzymů se odštěpí CO2
a vzniká acetylkoenzym A ( dvojuhlíkatá sloučenina ).
3) cyklus kyseliny citrónové – acetylkoenzym a je navázán do Krebsova cyklu a přes 9 re-
doxních systémů se vyloučí další atomy uhlíku. Na jednu molekulu AcoA vznikne
1 molekula ATP a redukované enzymy NADPH + H+ a cyklus je uzavřen oxacetylem.
4) dýchací řetězec – vodík napojený na koenzymy NADPH + H+ vstupuje do dýchacího
je zde přenos elektronů z redoxních systémů s vyšším elektronovým tlakem.
Uvolněná energie je v ATP.
Anaerobní procesy
kvašení, nejsou zde řetězce, jen glukóza, která se neprodýchá na CO2 a H2O, ale na
alkohol nebo kyselinu mléčnou.
Alkoholové kvašení
výroba piva, vína, denaturovaného lihu
C6H12O6 = 2 C2H5OH + 2 CO2 + energie
Kvašení mléčné
kvašení okurek, zelí, mléčné kysání …
Dýchání je ovlivněno přítomností kyslíku, vodou, teplotou a vnitřním stavem rostliny.