Trávicí soustava člověka, vstřebávání
Tenké střevo
Je hlavním místem v trávicí soustavě, kde dochází ke trávení a vstřebávání. Jeho délka se pohybuje kolem 4-7m a průměr jeho trubice je asi 3,5 cm. Střevo je složené v kličky a je zavěšeno v zerteriu (okruží). Obsahuje cévy a nervy.
Dělí se na :
– dvanácterník – jedná se o první část střeva, která je dlouhá 12 palců. Svou stavbou se podobá žaludku a často zde vznikají dvanácterníkové vředy. Ústí sem vývod žlučovodu a slinivky břišní a jater – papila Vaterská.
– Lačník
– Kyčelník
Vstřebávání je zajištěno tak, že vnitřní stěna je zřasena v klky a ty jsou ještě v mikroklky, což je tenká jednobuněčná stěna, aby se látky dobře vstřebávaly do krve. Zřasením se vytváří povrch asi 250m2.
Střevní šťáva obsahuje enzymy, které zcela dokončí trávení živin (asi 1-3l), jedná se o
Amylázy – erepsin; lipázy a amylázy.
Tlusté střevo
Je asi 1,5m dlouhé a má 7 cm v průměru. Jeho sliznice už nemá klky, ale výdutě, které vstřebávají vodu a zahušťují stolici. U výdutí – zaškrcení jsou tenie a výdutě jsou haustra
Jeho části jsou vzestupný, příčný, sestupný a esovitý tračník.
Tenké střevo se na to tlusté nenapojuje ihned na začátku, ale kousek stranou. Proto se zde vyskytuje část, které se říká slepé střevo a apendix ( appendix vermiformis), který dříve sloužil k dotrávení celulózy.
Ve střevě jsou přítomny bakterie :
– kvasné (escherchia coli – žádoucí)
– hnilobné mají za úkol dorozložit bílkoviny (maso), přemírou masa mohou vznikat záněty a nádory.
Pomocí cereálií však můžeme stěny vyčistit.
Ve střevech se však nacházejí také bakterie, které vyrábějí vitamíny ( vitamin B).