20.2 Princip isodynamie živin
– uhlík: 80 mg z přírodního (pokud je C syntetický, pak 6x vyšší než 500 mg)
– minerální látky: makroelemnty – Ca, P, Na, K
mikroelementy (stopové) – Co, Fe, Cu, Mn, Zn (ve zvýšených množstvích
jsou jedovaté)
– voda: člověk vážící 70 kg by měl mít 42 kg vody
– denní ztráty – 1500 ml moč, 150 ml stolice, 900 ml výpar
– doplňování – potrava 800 ml, nápoje 950 ml, metab. vody 250 ml (ze štěpení živin)
– metabol. voda: ze 100 g tuku => 100 ml vody
ze 100 g cukru => 90 ml vody
ze 100 g bílkovin => 50 ml vody
– změny v potřebě živin během života – růst, těhotenství, kojení, práce, podnebí…
21. FYZIOLOGIE TRÁVENÍ
– mechanické zpracování potravy – drcení, zvlhčování => kašovitá hmota (většinou přední část trávicí trubice)
– chemické zpracování potravy – chemický rozklad pro přechod z trávicí trubice