20.2 Princip isodynamie živin
– minimální podíl cukrů (10 %)
– esenciální mastné kyseliny (20-30 mg) – neumíme si je v těle vytvořit
– esenciální aminokyseliny (6-12 g) – živočišné bílkoviny
– tuky – estery vyšších mastných kyselina glycerolu (trojsytného alkoholu)
– lze nahradit jen ty, které nejsou esenciálními mastnými kyselinami (mají dvojnou
vazbu) = hlavně rostlinné tuky
– tuky zvířecí – nasycené mastné kyseliny
– látková bilance = jaké množství určité živiny je přijato z potravy do těla, přeměněno,
vyloučeno
– sledování změn v přeměně N = 16 % hmotnosti bílkovin
– bílkovinné bilanční minimum: 20-30 g denně pro Evropany
– bílkovinné optimum: 1 g bílkovin na 1 g hmotnosti < 1/3 živočišných
– pokud by se šlo pod minimum => životně důležité bílkoviny se čerpají
z těla (je třeba obměňovat opotřebované bílkoviny)
– bílkovinná maknutrice – nedostatek bílkovin (čerpají se z těla)
– vitamíny: látky, které si organismus nedovede syntetizovat
– malé množství (v mg), jsou součástí enzymů, provitaminů
– rozpustné ve vodě: B, C, PP, H
– rozpustné v tucích: A, D, E, K
– projevy nedostatku: negativní
– projevy nadbytku vitaminů rozpustných v tucích = hypervitaminóza