7.4.2.1 Chemoreceptory
Chuťové orgány
• význam zejména při výběru potravy, jako ochrana před škodlivými látkami, a při orientaci (chemismus vody)
• adekvátním podnětem rozptýlené látky ve vodě nebo slinách
• bezobratlí – čichové orgány charakter všeobecných smyslů (papily na tykadlech a ústních přívěscích, v dutině ústní a na končetinách)
• obratlovci – chuťové orgány charakter speciálních smyslů soustředěny v dutině ústní a na jazyku, či v hltanové sliznici
• chuťové pohárky – nacházejí se zde sekundární smyslové buňky a podpůrné buňky
• savci jsou schopni rozeznávat 4 chutě: slanost, sladkost, kyselost a hořkost
Čichové orgány
• význam při vyhledávání potravy, sexuálního partnera, rozpoznávání nepřítele a při komunikaci
• bezobratlí – smyslové brvy na tykadlech u hmyzu nebo vlhkostní smysl hmyzu, korýšů a kroužkovců
• obratlovci – specializované orgány v čichové sliznici nosu a na dně čichových jamek (mihule, paryby, ryby), kde se nacházejí primární smyslové buňky ve výstelkovém epitelu nosní dutiny