Způsoby trávení:
– obratlovci:a) přední část (mechanická funkce) – ústní dutina, hltan, jícen
b) žaludek + tenké střevo
c) tlusté střevo ě konečník
– z obratlovců mají mechanické zpracování v dutině ústní jen savci (ostatní
mají zuby jen na přidržení, ne na drcení a rozmělňování)
– rozdíly mezi bezobratlými a obratlovci:
1. bezobratlí: hodně intracelulární trávení
2. nejsou odděleny okrsky secernující a resorbující
3. u většiny jsou trávicí enzymy pohromadě
4. rozklad bílkovin probíhá za neutrální reakce ( u obratlovců za kyselé)
5. obratlovci: vyšší stupeň specializace (přizpůsobené složení trávicích šťáv)
– ústa: zvláštnosti u bezobratlých – minerální kyseliny (mořští plži), antikoagulanty (pijavice, komár), jedovaté látky, sání šťáv, tramín (hlavonožci), hedvábí
– obratlovci: ústní dutina má specifické úkoly a modifikace (např. zuby savců)
– slinné žlázy: 3 druhy velkých žláz + drobné žlázky na jazyku (ty slouží jen pro zvlhčování)