Způsoby trávení:
b) krycí buňky – HCl (prekurzory)
c) vedlejší buňky – mucinózní hlen
– slouží ke shromažďování potravy
– dochází k různému vrstvení: koncentrické (hlodavci) nebo horizontální (člověk, vepř)
– po naplnění žaludku (přeplnění stěn) => peristaltické pohyby (promíchávání) od klenby => přesun malých množství tráveniny do tenkého střeva
– dávení – odstraňování škodlivých látek ze žaludku
– přežvykování: potrava z bachoru přes čepec do úst – dojde k přeslinění – spolknutí přes knihu (prolistování, velké části jdou zpět do bachoru) do slezu (což je vlastní trávicí žaludek)
– enzymatické vybavení:
pepsin – štěpí bílkoviny na polypeptidy (molekulová hmotnost do 3000)
o je aktivován HCl (nebo pepsinem – jde o autokatalytickou reakci)
gastricin (katepsin, pepsin B) – pH 3,8
o je v přední části žaludku (působí před pepsinem)
chymozin (chymóza) – u kojenců pro srážení mléka => mladí savci mají více chymázy než pepsinu (u dospělých je to opačně)
lipáza – krátkodobé štěpení tuků