24. Zpeměžování masa, vady masa
Příprava jatečných prasat na prodej.– prasata zdravá, čistá, s nepoškozenou kůži – nesmí být krmená poslední dny krmivy ovlivňující jakost masa( rybí moučky, kuk.,hormony, léky)- kanci se prodávají odděleně, prasnice nesmí být v říji – 12h před prodejem hladovka Zpeněžování jatečných prasat1) V živém stavu – posuzování podle – nákupních hmotnosti, pohlaví, zmasilosti2) V mase – podle hmotnosti jatečných půlek – podle –pohlaví ,výšky hřbetního tuku3) Operativní metodou – přístroj ve stanovených bodech zjistí výšku tuku a svalu Porážka jatečných prasatØ omráčením se zvíře zbaví citlivosti, ale zachovají se funkce srdce a dýcháníØ do 20 – 30sekund vykrveníØ opracování – odstranění kůže a štětinØ vykolení – otevření tělních dutin, dojde k aktivitě mikroorganismůØ půlení, konečná úprava Průměrná výtěžnost masa –je 80% ( hmotnost 120kg)Další produkt vepřový tuk ( sádlo hřbetní, střevní a kruponové)Vedlejší produkty: krev, kůže, střeva, kosti, štětiny, endrikonní žlázy, mícha