Produkce mléka
kozí a kravské mléko jsou si složením podobné, množství bílkovin 4,5% stejné, ale složení jiných druhů bílkovin (kojenci lépe snášejí kozí mléko než kravské) tuky kozího mléka – složením odpovídá mateřskému mléku tuk je jemně rozptýlen a je lehce stravitelný minerální látky 3x více než mateřské mléko Dojení vemeno je jemnější než vemeno krávy – nutná šetrnost, lepší dojitelsnost (spouštění) téměř 70% mléka je ve vemeni kozy již uložená v mléčné cisterně – spouštění ihned důležité je dodojování – posledního mléko je nejtučnější nutná je čistota ruční dojení do 15 koz ze zadu nebo z boku strojové dojení menší farmy – konvové dojení – stacionární , mobilní i na pastvě větši koncentrace dojírny kozy vyžadují důsledné dodržování stereotypu – nutné sociální pořadí