Popis trávicí soustavy, rozdíly mezi jednotlivými druhy zvířat 1
Popis trávicí soustavy, rozdíly mezi jednotlivými druhy zvířat
Jejím úkolem je přijmout mechanicky a chemicky zpracovat potravu, využitelnou část vstřebat do krve a zbytky vyloučit z těla ven.
Části trávicí soustavy:
a) Trávicí trubice
b) Trávicí žlázy
Trávicí trubice
Části trávicí trubice:
– dutina ústní
– hltan
– jícen
– žaludek -bachor – čepec – kniha
– střevo –tenké – dvanáctník – lačník – kyčelník
– tlusté – slepé – trakčník – konečník
Dutina ústní
– strop tvoří tvrdé a měkké patro, spodina je vyplněna jazykem – hrot jazyka
– tělo jazyka
– kořen jazyka
– jazyk: – je tvořen žíhanou svalovinou, krytou sliznicí ze zrohovatělým epitelem (vícevrstevným) – napomáhá mechanickému zpracování potravy – orgán chuti
– zuby: – mléčné, trvalé
– dělení – řezáky – slouží k uchopení potravy
– u přežvýkavců chybí v horní čelisti
– od mediální roviny – klišťáky, středáky, krajáky
– špičáky – u masožravců a prasat výrazné
– třeňáky – slouží k drcení potravy
– stoličky – jsou pouze trvalé
– slouží ke žvýkání
Hltan
– kříží se zde trávicí a dýchací cesty
– základní stavební tkáň – svalovina
– ve stěně hltanu je 7 otvorů – 2nosní otvory
– 2 sluchové otvory (eustachová trubice)
– 1ústní otvor
– 1 do hrtanu (záklopka, brání vniknutí krmiva do plic)
– 1 do jícnu
Jícen
– trubicový orgán
– spojující hltan ze žaludkem, svěrač s bachorem v podobě nálevky (česlo) je zde svalová vrstva ze žíhané svaloviny
– ptáci – vole