Popis trávicí soustavy, rozdíly mezi jednotlivými druhy zvířat 1
Popis trávicí soustavy, rozdíly mezi jednotlivými druhy zvířat 2
Žaludek
– vakovitý orgán uložený v břišní dutině
– slouží k přechodnému uskladnění potravy a jejímu mechanickému a chemickému zprac.
– podle utváření žaludku dělíme na:
1) Monogastrická – mají jednokomorový žaludek
2) Polygastrická – mají předžaludky
1) Monogastrická:
Jednoduchý žaludek: – pouze žlaznatá sliznice – (pes)
Složitý žaludek: – část bez žláz podobná funkce jako předžaludek žláznatá – (prase, kůň)
2) Polygastrická:
Předžaludky: -jsou tři
a) bachor
b) čepec
c) kniha
– schopnost přijmout velké množství potravy, později ji zpracovat
– mají bezžlaznatou sliznici
a) bachor
-skot – obsah 120 litru (ovce 20 l.)
– leží v levé části dutiny břišní
– člení se na vaky
– uskladnění krmiva pak spět do dutiny ústní po přežvýkání spět do bachoru, kde mikroorganismy (BACHOROVA MIKROFORA) rozkládají celuozu
b) čepec
– mezi bachorem a čepcem je tzv. čepcobachorové ústí trvalé otevřené
– další rozmělnění
– zachycení cizích těles
– ve 2 fázích posun do knihy
– má objem u skotu 5 – 8 litrů
c) kniha
– rozmělnění a filtrování potravy (zbavuje se přebytečné vody)
– má obsah 10 – 12 litru
– mikroorganismy se cestou s potravou zahubí – jejich těla jsou zdrojem plnohodnotné bílkoviny
vlastní žaludek
– obsah 10 litru
– je spojen s knihou v knihoslezovém ústí a je zakončen vrátníkem –
– žláznatá sliznice s mnoha záhyby
– dojnice za 24 hod. vyloučí 40 – 80 litru žaludečních šťáv