ČELEĎ SLEĎOVITÁ, SARDINKA OBECNÁ
SARDINKA OBECNÁ (Clupea pilchardus)
– u nás lze v obchodech najít dva kmeny:
• evropské sardinky (středozemní)
• tichomořské sardinky (ivasi)
– dováží se zejména ve sterilizovaných konzervách v omáčce, tomatě, oleji
– největšími producenty jsou: Španělsko, Portugalsko, Maroko, Itálie, Chorvatsko + Peru (loupané sleďové řezy v oleji)
– používají se jako náhražka pravých sardelí – do sardelové pasty, která je známá svým výrazným aroma na dochucování
– doba zrání sardinek je 12-24 měsíců, tak aby se vytvořila kořeněno-slaná chuť (aroma)
– tvar těla: břišní ploutev začíná na úrovni konce hřbetní ploutve
– velikost je průměrně 20 cm, maximálně 26 cm, dospívají ve 3 letech, délka života je až 15 let
– žijí v obrovských hejnech, živí se rybími jikrami, které se používají i jako návnada při chytání sardinek rybáři
– přitahuje je světlo = ve Středomořských státech je možné vidět v noci lodě s velkými lampami
– v evropské oblasti se loví asi 350-400 tis. tun ročně, z toho Portugalsko loví asi 50%, následuje Španělsko
– výlovy tichomořských sardinek jsou vydatnější, ale do Evropy se příliš nedováží z důvodu velké přepravní vzdálenosti a tím i vyšší ceně