PLODY MOŘE, HLAVONOŽCI
HLAVONOŽCI
– olihně, sépie, chobotnice
– čeleď olihňovití, sépiovití, chobotnicovití
– u nás se moc neprodávají, hlavně jako mražené, v poslední době se jejich sortimentní nabídka rozšiřuje
– zbavují se vnitřností, očí a zobanu, někdy i kůže (sépie) ve které se uvolňuje při vaření barvivo
– poživatelné části: ramena, hlava bez očí (plášť)
– u chobotnic se doporučuje naklepat maso podobně jako řízky, vaří se 90 minut
– u nás se maso chobotnic vyskytuje jako předpřipravené – doba vaření 20 minut i když jsou již nakrájené na menší kolečka
– prodávají se v solném láku (roztoku) jako polokonzervy
– olihně jsou nejčastěji lovená a u nás nejčastěji prodávané – mají podél těla ploutevní lem a mají 8 ramen
– sépie mají vejčité tělo a ploutvovitý lem mají kolem celého těla
– termín kalamari = z italštiny/španělštiny – by se u nás jako obchodní termín neměl vyskytovat