TRESKA JEDNOSKVRNNÁ, TRESKA MODRÁ, ŠTIKOZUBEC OBECNÝ
TRESKA JEDNOSKVRNNÁ (Melanogrammus aeslefinus)
– má tři hřbetní ploutve, má červenou skvrnu pod první hřbetní ploutví
– dorůstá délky 40-60 cm a hmotnosti až 4 kg
– anglický výraz: Haddock
– dobrá kvalita masa
– největším producentem (lovcem) je Velká Británie, Norsko, Faerské ostrovy, Francie, Holandsko, Dánsko
– do ČR se dováží ve formě filé – ne příliš oblíbená pro typický rybí pach
TRESKA MODRÁ
– Blue Whitting
– malá výtěžnost (20%), svalovina – menší kousky
– používá se na výrobu rybí moučky a do rybích salátů
ŠTIKOZUBEC OBECNÝ /Mořská štika/ (Meluccius merluccius)
– tato ryba je v ČR výzmaná
– hřbetní a břišní ploutve lemují tělo
– anglický obchodní název je HAKE
– dutina ústní a žaberní má černé zbarvení
– Štikozubec skříbrný (Rusko) – dováží se do ČR
– má bílé poměrně chutné maso, podobné tresce obecné
– nevýhodou je rychlá proteolýza (rozklad) svaloviny – rozbředlá konzistence – i při skladování při – 20°C
– tvoří 60-80% filé dovážené do ČR – Štikozubci z oblasti Peru, Argentiny