Mléko jeho získávání, složení, kvalita, ošetřování po nadojení – 2. ČÁST
Mléko jeho získávání, složení, kvalita, ošetřování po nadojení – 2. ČÁST
Vady mléka:
a) Změna barvy
– špinavě žlutá – TBC, slintavka
– červená – poranění struku, bakterie, onemocnění sněti slezinné
– modravý nádech – krmení přesličkou a bakterie
b) Změna chuti
– slaná – zánět mléčné žlázy, mlezivo, starodojné krávy
– hořká – zkrmování velkého množství okopanin, vystavení mléka slunečnímu
záření
c) Změna vůně
– krmení siláži, rybí moučka, léčiva
d) Viskozita
– způsobena zánětem, slintavka, kulhavka
– mléko je vločkovitě slizké
Vlivy působící na produkci mléka:
1. Vnitřní vlivy
– chovatel může jen málo ovlivňovat, musí je respektovat
– plemenná příslušnost
– individualita dojnice
– stáří dojnice, pořadí laktace (do 5 – 6 laktace se zvyšuje)
– říje (1 – 2 dny pokles mléka, horší kvalita)
– laktační období (do 4 – 6 týdnu po zdojování)
2. Vnější vlivy
– zdravotní stav
– výživa a krmení, dostatek vody
– doba stání na sucho (optimální 8 týdnů před porodem)
– mezibřezost = servis periodu SP, u kombinovaných plemen 60 – 80 dní, u mléčných 100 dní
– technická dojení (seřízení dojícího stroje a dodojování)
– ošetřování, ustájení, změny ošetřovatelů, neklid ve stáji