SOUVISLOST ISCHEMICKÉ CHOROBY SRDEČNÍ S RYBAMI 1.
SOUVISLOST ISCHEMICKÉ CHOROBY SRDEČNÍ S RYBAMI 1.
• ČR vede v pořadí zemí Evropy ve výskytu srdečních chorob
• vliv mají tyto kyseliny:
EIKOSAPENTAENOVÁ KYSELINA (EPA) = C20:5 n-3
DOKOSAHEXAENOVÁ KYSELINA (DHA) = C22:6 n-6
BÍLKOVINY
– složení ryb: nestačí brát v úvahu jen obsah bílkovin (v %), ale je třeba uvést i obsah volných kyselin, které vstupují do různých reakcí jako první – například již zabitím ryby či ostatních živočichů
– obsah histidunu (navázaný na bílkoviny) a aminokyselin (aminokyseliny jsou základní stavební jednotky bílkovin) => ve velkém množství jsou obsaženy v makrelách
– z histidinu se tvoří biogenní amín (BA), kterému se říká histamín – přímý dopad na člověka + způsobuje jeden druh alergické reakce = člověk náchylný může otéci (vážné zdravotní riziko)