Způsoby trávení:
a) příušní – nejmohutnější, mucinózní sliny
b) podčelistní – serozní sliny produkce 1litr/hod., váha až 60g
c) podjazykové – mucinózní sliny
– složení slin: 99,5% voda, organické a minerální látky, různé pH
– význam slin: zvlhčování dutiny a potravy, obalování hlenem + polykání, rozpouštění pevných látek, neutralizace kyselin + ředění zásad, desinfekce (lysozym), termoregulace (homo¬io¬ter¬mové, např. psi), trávicí funkce (amyláza + maltáza = ptyalin…enzym produkovaný žlázami, štěpí škroby)
– inervace synoptikem (5. nerv = trojklanný) a parasympatikem (7. = lícní a 9. = jazy¬ko-hltanový nerv)
– člověk: sliny neutrální (příp. slabě kyselé), kopytníci: sliny slabě zásadité
– polykání: transport sousta do zadní části hrdla, posun do jícnu a dál do žaludku
– žaludek (ventriculus): různě prostorný vak s malým a velkým zakřivením
– stavba stěny jako u střeva (svalnatá)
– jícnová část (s česlem), klenba, tělo a vrátník se svěračem
– ve stěně množství žlázek produkuje žaludeční šťávy (2500 ml/den):
a) hlavní buňky – štěpící účinek: pepsinogen, katepsin, chymozin, keratináza
– enzymy jsou v inaktivním stavu, aby došlo k narušení a jejich aktivaci, je potřeba HCl (inaktivní enzym…koncovka –ogen)