ČELEĎ SLEĎOVITÁ, SARDEL OBECNÁ – ANČOVICE
SARDEL OBECNÁ – ANČOVICE (Engraulis encrasicholas)
– má charakteristicky protáhlé tělo, stříbřité boky, hřbet od smyslové čáry je výrazně tmavší
– břišní ploutve leží výrazně před úrovní ploutve hřbetní
– dorůstají se 16 cm (spíše méně), do 1 kg se vejde 40-50 kusů
– využívají se hlavně pro nasolování a vyzrávání (až 18 měsíců) = tím se získává výrazná chuť
– barva masa je tmavočervená
– sardel je základní surovina pro výrobu sardelové pasty či filetků (tzv. oček)
– evropské výlovy jsou okolo 200 tis. tun ročně, ale v jednotlivých letech jsou veliké výkyvy
– největšími producenty jsou Španělsko, Itálie, Portugalsko, Francie, Řecko
– na náš trh se dostávají v podobě polosolených konzerv, v podobě oček, nebo filet
– sardelová pasta se používá na různé dochucování (ne k přímému konzumu)
– technicko-hospodářský význam: Ančoveta peruánská (Engraulis ringens) se používá k výrobě rybí moučky, roční výlov dosahuje 2 mil. tun, vyrábí se z ní klasická peruánská