Bílkoviny
– důležitý je Kasein, má význam pro výrobu sýru- laktolbumin = v mlezivu je hodně, období říje, starodojné krávy- výživa mláďat
Mléčný tuk
– tvoří drobné kapénky (starší krávy menší kapénky)- krmením ovlivněná barva tuku, karoten – žlutá
Minerální látky
– vápník, fosfor, draslík, chlor
Vady mléka:
a) Změna barvy– špinavě žlutá – TBC, slintavka- červená – poranění struku, bakterie, onemocnění sněti slezinné- modravý nádech – krmení přesličkou a bakterie b) Změna chuti– slaná – zánět mléčné žlázy, mlezivo, starodojné krávy- hořká – zkrmování velkého množství okopanin, vystavení mléka slunečnímu záření c) Změna vůně– krmení siláži, rybí moučka, léčiva d) Viskozita– způsobena zánětem, slintavka, kulhavka- mléko je vločkovitě slizké