Vlivy působící na produkci mléka
1. Vnitřní vlivy– chovatel může jen málo ovlivňovat, musí je respektovat- plemenná příslušnost- individualita dojnice- stáří dojnice, pořadí laktace (do 5 – 6 laktace se zvyšuje)- říje (1 – 2 dny pokles mléka, horší kvalita)- laktační období (do 4 – 6 týdnu po zdojování) 2. Vnější vlivy– zdravotní stav- výživa a krmení, dostatek vody- doba stání na sucho (optimální 8 týdnů před porodem)- mezibřezost = servis periodu SP, u kombinovaných plemen 60 – 80 dní, u mléčných 100 dní- technická dojení (seřízení dojícího stroje a dodojování)- ošetřování, ustájení, změny ošetřovatelů, neklid ve stáji
Ošetření mléka po dojení
1. Cezení mléka2. Filtrování mléka – jednorázové filtry odstraňují jemnější nečistoty. Podle druhu se vyměňuji po 130 dojnicích.3. Odstřeďování – mléko se čistí působením odstředivé síly, ale finančně náročnější4. Zchlazení mléka – množení mikroorganismu se zamezí na zchlazení 5°C– podle ČSN se musí ochladit do 150 minut– možnosti: chladící tanky, průtokové chladiče