Výkup masa:
1. Napevno v živém – dnes výjimečně, příliš subjektivní, srážky na nakrmenost2. Napevno v mase – hodnotí se opracované čtvrti podle smasitosti se děli do tříd E, A, B, C a protučnělosti 1, 2, 3 (například v roce 2001 samec D = 39,- 1 kg v.ž. a kráva C = 18,- 1 kg v.ž.) Vady masa DFD· tmavé, tuhé, suché· vzniká při přípravě a ustájení před porážkou, tukových skupin zvířat, kde nebyla vytvořena sociální hiearchie· dochází k boji na postavení hlavně u býků, který vede k únavě zvířat a odčerpání glykagenu· maso tmavé lepkavé, rychle podléhá zkáze, nesmí být užito do tepelně opracovaných salámu a vakuově balené PSE · bledé, měkké, vodnaté· vzniká při nakládce, přepravě a před porážkovém ustájení, které představuje pro zvířata velkou změnu režimu, na které reaguje stresem, svalový cukr se rychle rozkládá na kyselinu …….· nepoužitelné na minutky· častější u prasat Předcházení vadám masa · omezení stresoru, orientovat výběr plemen na odolnější Ustájení ve výkrmu Ø volnéØ celoroštové, na hluboké podestýlceØ 10 – 25 kusů v kotci