Výživa – živiny, rozdělění krmiv, metabolické poruchy
Živiny
Ø látky, které zvíře získává z vnějšího prostředí k zajištění metabolických potřeb dělení živin I) Organické II) Anorganické
I) Organické živiny
Ø dusíkaté látky a) bílkoviny ( 1)postradatelné, 2)nepostradatelné) b) nebílkovinnéØ cukry, tuky, vitamíny – rozpustné v tucích (A,D,E,K) – rozpustné ve vodě (skupina B) – antivitamíny (ničí vatemíny
Dusíkaté látky
a) BílkovinyØ proteinyØ jsou základním stavebními látkamiØ jsou složeny z aminokyselin (AK), které se spojují v různě velkéDělení: 1) Postradatelé (neesenciální)Ø jsou to takové, které si organismus dovede vytvořit sámØ nacházejí se většinou v krmivech rostlinného původu (luštěniny, jetel, vojtěška) 2) Nepostradatelné (esenciální)Ø je jich 8 – 13 podle druhů monogastrických zvířatØ jsou obsaženy v krmivech živočišného původu z výjimkou sóje (mléko, maso, moučky)