Senážování:
– krmiva polobílkovinná a bílkovinná- při obsahu S 35-45% (senážování), a nebo se silážují se s konzervačními prostředky
Úprava a zchutňování krmiv:
– cílem je – zvýšení příjmu krmiva – lepší využitelnost – zvýšení nutriční a biologické hodnoty – snažší manipulace s krmivem apd.- úpravy se provádí s ohledem na fyz. požadavky zvířat a na ekonomiku (prasata nejlépe využijí kašovitou potravu, ale většina technologii si vynutila méně vyhodné suché krmení)- druhy úprav:1) mechanická 2) fyzikální 3) chemická 4) biologická
1) MECHANICKÁ
– změna struktury – řezáním, krouháním, tvarováním, mícháním, drcením, mletím, šrotováním – granulace a tvarování – snížení prašnosti (brontichidy u prasat) – zlepšení manipulace (u slámy- zlepšení stravitelnosti)- přidáním – vody, melasy, sirovátky se spojí a lisuje do různých tvarů pod vysokým tlakem
2) FYZIKÁLNÍ:
– varem, zpařováním – u krmných okopanin- vzhledem ke zvyšování koncentrace zvířat dnes menší využití
3) CHEMICKÁ:
– zlepšení krmné hodnoty krmiv s vysokým obsahem vlákniny- především slámy – louhování (sláma 10:1 30% NaOH- hydroxid sodný) – čpavkování (čpavkovou vodou) – bezvodným amoniakem
4) BIOLOGICKÁ:
– příprava šlichtových roztoků ze šrotů, melasy, syrovátky, mláta, řízků, výpalku, kvasnic, ML (minerálních látek), krmné soli- pro skot (polévání statkových krmiv se šrotovanou slámou)- fermentace – zchutňování a zkvašování