Činitelé ovlivňující rozmístění zpracování ryb a mořských živočichů 2.
Činitelé ovlivňující rozmístění zpracování ryb a mořských živočichů 2.
Na předním místě na světě ve výlovu ryb a mořských živočichů je Japonsko (12 mil. tun ročně) a SNS s téměPřibližně čtvrtina úlovků určených ke spotřebě přichází na trh v čerstvém stavu. Ryby se zpracovávají mrazením (zhruba třetina upravovaných ryb), sušením, solením, uzením (přibližně 1/5 ryb) nebo konzervováním (asi 1/5 ryb).
Na předním místě na světě ve výlovu ryb a mořských živočichů je Japonsko (12 mil. tun ročně) a SNS s téměř 11 mil. tun ročně, Čína (10 mil. tun ročně, ale s téměř 30% podílem sladkovodních ryb). Významnými rybářskými státy jsou rovněž USA, Chile, Peru (sardele), Norsko (tresky a sledě) a Indie. Rybolov je důležitou součástí hospodářství státu a významnými zdrojem živočišných bílkovin pro obyvatele také v Indonésii, Thajsku, na Filipínách, ve Vietnamu, v Tunisku, Mexiku a Kanadě. V evropských státech je důležitý rybolov v Dánsku, Španělsku a na Islandu.
Text v plném znění přejatý z knihy:
Geografie světového hospodářství – Vybrané kapitoly, Doc. RNDr. Václav Hrala, CSc. a kol., VŠE Praha, 2000