Dílčí pohledy na akvakulturu v Evopě, PSTRUH
Dílčí pohledy na akvakulturu v Evopě
odhady
– nárůst počtu populace
– odlov ryb z moří a oceánů postupně narazí
– produkce akvakultury se strmým nárůstem, který víceméně kopíruje populační nárůst
PSTRUH
– ryba známá i pro nerybáře
– stala se od 70. let standardní konzumní rybou
– ztratila punc výjimečnosti
– v 90. letech byl meziroční nárůst objemu produkce 5-10%
– růst obliby se posunuje do dalších dimenzí = neobchoduje se jen zmrazený vyvrhnutý pstruh, ale existuje i tzv. „motýlková úprava pstruha“, kdy vyvrhnutý pstruh vypadá jako by byl celistvý neporušený kus
– největšími producenty jsou 1. Itálie, 2 Francie, 3. Dánsko
– voda z Alp je bohatá na kyslík, je chladná = splňuje přesně podmínky pstruha
– dovoz pstruha do ČR – levnější než z vlastní produkce => padají mezinárodní bariéry