PLODY MOŘE, KRABI
KRABI
– prodávají se jak čerství (živí) tak mrtví
– vaří se ve slané vodě, maso se pak z klepet vyloupne
– jde o komerční bílé maso
– krabí hnědé maso – není příliš kvalitní – z krabích vnitřností
– obchodní termíny:
• krabí maso z nohou a klepet – CRAB MEAT
• karbanátky z krabího masa smíchané s rybím masem a kořením CRAB CAKES (na smažení na oleji)
• DRESSED CRAB – upravený krab, obsahuje část bílého a hnědého masa promíchaného se strouhankou uloženého zpět do krabího krunýře
– krabí maso se prodává čerstvé, mražené, konzervované
– dle Norské legislativy musí krabí produkty obsahovat 90% krabího masa
– CRAB FLAVOURED STICKS – menší podíl krabího masa, má blízko k surimi (podle českých předpisů by se neměly označovat jako krabí tyčinky – není to čistý krabí produkt)
– surimi – vyrábí se z tresky aljašské či tresky tmavé – je velkým základem pro fabulaci krabích produktů
– Krab Aljašský (Kamčatský)