Falšování druhů masa různými metodami
Falšování druhů masa různými metodami
Lze prokázat falšování druhů masa různými metodami, ale je to velmi drahé.
– například vepřové maso je nepřípustné pro některá etnika a ti proto vyžadují certifikát, že potravina je pro ně přípustná
– dříve se prováděla záměna hovězího masa odpadním masem z velryb => masa z oblasti Jižní Ameriky ve formě sekané
– záměna koňského masa hovězím masem – výroba tzv. „koňského salámu“ – ten je často vyroben z ořezků hovězích hlav a přesto musí plnit normu 50% koňského masa v jeho obsahu
– náhrada zvěřiny hovězím masem či vepřovým masem = tzv. zvěřinové saláty
– záměna zaječího masa či masa nutrie králičím masem
– drůbeží maso => separát drůbeží (nekvalitní svalové, tukové a pojivové tkáně)
– rybí separát => naopak vysoce kvalitní
– hovězí lůj – často se přidává do vepřového sádla – pozná se to změřením obsahu karotenu
– existují různé formy dobarvování masa => vytváří se dojem, že výrobek obsahuje více masa (svaloviny) než ve skutečnosti obsahuje
– dobarvování je korektní pouze tehdy, kdy se barví z důvodů estetických
– k dobarvování masa se používá krev = to sebou nese riziko mikrobiálního znehodnocení – probíhá rychlejší mikrobiální rozklad => vzniká tak problém se skladováním (udržováním)
– přírodní barviva = košenika – růžovočervené barvivo z kaktusů – výborná barvicí schopnost
– syntetická barviva = není povoleno jejich používání (erythrosin)
– použití různých přídavků do krmiva – astaxantiny – není to látka syntetická, ale přírodní – je to na hranici legálnosti a etiky – přidávají se i do másla – jinak se používají hlavně na zbarvení masa pstruha